Ukulele Notaları

Ukulele Notaları

Ukulele, Portekiz asıllı olan fakat dünya genelinde Hawaii müzik aleti olarak bilinen bir enstrümandır. Bu enstrümanda, dört farklı tel yer almaktadır ve bu tellerin yapım maddesi naylondur.

Kişilerin ukulele müzik aletini çalabilmesi için genel olarak çok fazla bir nota bilgisine ihtiyaç yoktur çünkü bu müzik aleti için tabların okunabilmesi ve akorlarla birlikte ritim atmanın bilinmesi yeterlidir.

Ukulele, çeşitleri bulunan bir esntrümandır fakat kullanım amacı, perde aralıkları dışında birini diğerinden ayıran çok fazla özellik bulunmamaktadır.

Ukulele ve Nota Bilgisi

Ukulele çalınabilmesi için öncelikle notalat hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Do gamından örnek verilmesi gerekirse notların dizilimi; do, re, mi, fa, sol,la, si, do şeklindedir. Fakat uluslararası platformda bu notalar harfler ile gösterilmektedir. Dolayısı ile dizilim; C, D, E, F, G, A, B, C şeklindedir.

Ukulele enstrümanında notaların kullanım değerleri ise şunlardır:

  • Birlik nota (1)
  • İkilik nota (½)
  • Dörtlük nota (¼)
  • Sekizlik nota (⅛)
  • Onaltılık nota (1/16)
  • Otuzikilik nota (1/32)

Ukulelede Nota Nasıl Çalınır?

Ukulele enstrümanında notanın çalınabilmesi için; notaya karşılık gelen perdeye basılmalı ve basılan tele vurulması gerekmektedir.

Ukulelede tellerin boş olması durumunda, yani hiç bir perdeye basılmadığı zaman baştaki tele basıldığında A yani la sesi, baştan ikinci tele basıldığında E yani mi sesini, üçüncü tele basıldığında do ve son tele basıldığında sol sesi alınmaktadır.

Ukulele Tel Özellikleri ve Akort

Dünya çapında, profesyonel ve amatör olmak üzere yaygın bir kullanımı bulunan ukulele çalgısının farklı şekillerde akort ayarlaması yapılabilmektedir. Bu akort ayarlarından ilkinde teller; G, C, E, A yani sol, do, mi ve la olarak sıralanmaktadır. Bu tel düzeninin bilinen adı; C akorttur. Diğer akort düzeninde ise teller; A, D, F ve B olarak sıralanmaktadır. Bu düzene ise; D akort adı verilmektedir.

Ukulele enstrümanı, gitar ailesinin bir parçasıdır ve zaten görüntü olarak da gitara benzemektedir. Bu telli çalgı aletinde akort ayarı yapılırken, gitardan bir oktav yüksek olacak bir biçimde yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir