Ukulele Akordu

Ukulele Nasıl Çalınır?

Ukulele; çalması oldukça kolay olan, 7’den 70’e herkesin çalabileceği, dört teli bulunan, görünüm, şekil ve çalış şekli itibari ile gitara benzeyen bir müzik aletidir. Telli çalgılar arasında yer alır ve birbirinden farklı boyutlarda, birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Ukulele çalmak, gitar çalmaya göre daha kolaydır ve bu sebeple, gitar çalmak isteyen kişiler için başlangıç enstrümanı olarak kullanıma açıktır. Aynı zamanda, ukulele çalmak; gitar çalmak kadar zor ve yorucu değildir; parmakların ağrımasına, acımsına neden olmaz. Aksine parmakların gelişmesinde ve güç kazanmasında etkilidir. Bu sebeple, gitar çalmaya başlamadan önce ukulele çalmak fayda sağlamaktadır.

Ukulele çalmak için öncelikli olarak temel düzeyde nota bilgisine hâkim olunmalıdır. Profesyonel bir nota bilgisine gereksinim duyulmamaktadır.

Ukulele enstrümanının akort düzeni yapılırken, sesi gitar enstrümanına göre bir oktav daha yüksekten ayarlamalıdır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; gitarda bulunan sol teli G3te bulunurken, ukulelede G4tedir.

Ukulele Nasıl Seçilir?

Ukulele çalmaya başlamadan önce yapılması gereken ilk önemli şey; hangi ukulele türünün kişi için en uygun olduğunu tespit etmektir. Çünkü ukulele enstrümanının dört farklı çeşidi bulunmaktadır, bunlar:

  • Soprano
  • Concert
  • Tenor
  • Baritone’dur.

Her çeşit ukulelenin farklı bir boyutu, özelliği ve perde aralığı bulunmaktadır. Bu sebeple, el yapısı ile birlikte ukulelenin çalınma amacı, ortamı ve sahip olunan ses özelliği ukulele seçiminde etkili olmaktadır. Dolayısı ile ukulele satın almadan önce bu unsurlar net olarak belirlenmeli; mümkünse müzik aleti denenerek alınmalıdır.

Ukulele Çeşitlerinin Özellikleri

Ukulele müzik aletinin dört farklı türü bulunmaktadır. Bu türleri, birbirinden ayıran en önemli özellikler; perde aralıkları ve enstrümanın boyutlarıdır.

Soprano ukulele, en küçük olan ukuleledir. Sesin sıcak bir tonda çıkmasını sağlar ve 15 perdelidir.

Concert ukulele, 20 perdeye sahiptir ve ses,bu enstrüman türünde daha doygun olarak çıkmaktadır.

Tenor ukulele, zengin bir ses hacmi sunar ve tını ile ses olarak geniş hacimlidir.

Baritone ukulele, ukuleler arasında en geniş hacme ve boyuta sahip olan ukulele çeşididir.

Ukulele satın almadan ve enstrümanı çalmaya başlamadan önce, tüm ukulelerin denenmesi tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir