Ukulele Nedir

Ukulele Çeşitleri

Ukulele, şekil itibari ile gitara benzeyen, dört adet teli bulunan, gitar ailesinden olan bir müzik enstrümanıdır. Ukulelenin telleri, C akort ve D (re) akort olmak üzere iki farklı şekilde sıralanmaktadır. C akort düzeninde, teller sol, do, mi, la yani G, C, E ve A olarak yer almaktadır ve ukulelenin sesi, gitardan bir oktav daha fazla olacak şekilde yüksek akort edilmektedir. D akort düzeninde ise ukulele telleri; A, D, F# ve B şeklinde sıralnmaktadır.

Ukulele, dört farklı türü bulunan bir enstrümandır ve türleri şunlardır:

  • Tenor
  • Soprano
  • Concert
  • Baritone

Bu ukulele çeşitlerinin her birinin de farklı özellikleri, farklı kullanım alanları ve bununla doğru orantılı olarak farklı uzunlukları bulunmaktadır.

Tenor Ukulele Nedir?

Tenor ukulelenin uzunluğu 66 cm’dir ve boyut sıralamasında concert ukuleleden hemen sonra gelmektedir. Tını ve ses açısından daha fazla hacime sahiptir. Ukulele enstrümanını, seyirciler karşısında çalan müzisyenler genellikle bu ukulele türünü tercih etmektedir. Bunun nedeni ise; daha fazla ses aralığı imkânına sahip olmasıdır. Tenor ukulelerin perde sayısı 15 üstüdür ve genel olarak G, C, E, A olarak yani C-akort olarak akort edilerek kullanılmaktadır. Fakat D, G, B, E dizilmini de tercih eden müzisyenler bulunmaktadır.

Soprano Ukulele Nedir?

Soprano ukulelenin uzunluğu 53 cm’dir ve geleneksel Hawaii ukulelesi olarak bilinmektedir. Dört farklı ukulele türü arasından en ufak boyuta ve ayrıca en cılız sese sahip olanıdır. 15 perdelidir ve oldukça ufaktır.

Soprano ukulelerin klavye alanları oldukça dardır ve bu sebeple büyük elleri ve parmakları olan kişilerce kullanılması zordur. Çünkü, performans esnasında elleri ya da parmakları büyük olan müzisyenin, akorlar arasında hızlı geçişler yapması oldukça zor olacak ve hatta çoğu zaman yanlış tele basacaktır.

Concert Ukulele Nedir?

Concert ukulelerin uzunluğu 58 cm’dir ve en az soprano ukuleler kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle, ukulele almak isteyen fakat nereden başlayacağını, hangi çeşit ukulele alacağını bilemeyen kişiler tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Dört çeşit olan ukulele arasında, ebat olarak soprano ukuleleden sonra gelmektedir. Bu ukuleler, yaklaşık olarak 20 perdeye kadar çıkabilmektedir ve de soprano ukulelere göre range aralığında daha yüksek sesler verebilmektedir.

Concert ukulelerde, hacim ve tınlayan ağaç miktarı fazla olduğundan dolayı, soprano ukulelere göre daha dolgun sesler çıkarmaktadır. Hacim bakımından soprano ukulelerden daha büyük olması sebebi ile perde aralıkları daha geniştir ve bu nedenle çalım yapması da daha rahat olmaktadır. Kısacası concert ukuleler, geleneksel olan ukuleleye göre daha moderndir.

Baritone Ukulele Nedir?

Baritone ukulelerin uzunluğu 76 cm’dir ve ukulele çeşitleri arasında en fazla uzunluğa sahip olan ukuleledir.

Özetlemek gerekirse; Soprano ukuleleden Bariton ukuleleye gidildikçe, ukulelenin çıkardığı ses, telinin uzunluğu ve govdenin hacmi karşılaşmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir